Kuka olet ja mistä tulet?

Olen Juan Bravo, 24-vuotias ”koodari” Cubescomilla. Olen kotoisin Chilestä, maan pääkaupungista Santiagosta, jossa vietin lapsuuteni ja nuoruuteni. Parikymppisenä elämäni muuttui, kun tapasin suomalaisen tyttöystäväni Chilessä, jonne hän oli tullut vaihto-oppilaaksi. Asiat loksahtivat sen verran hyvin paikoilleen, että muutimme yhdessä Suomeen 2015. Sain täältä työpaikan ja oleskeluluvan, sekä pääsin Lahden Ammattikorkeakouluun opiskelemaan. Ja täällä ollaan edelleen. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Kuva Santiagosta

Kerro hieman työnkuvastasi Cubescomilla

Olen ollut Cubescomilla nyt vuoden verran töissä. Työskentelen web-kehityshankkeissa eli teen ammattikielellä ”front- ja back-endiä”. Drupal on julkaisualustoista varmasti tutuin. Asiakastyöt ovat moninaisia pienistä päivitystöistä isompiin kehitysprojekteihin. Olen vielä myös opiskelija eli tutkintoni, Business Information Technology, Lahden Ammattikorkeakoulussa on viittä vaille valmis.  

Eroaako Suomen työkulttuuri Chilen työkulttuurista?

Todellakin eroaa. Täällä Suomessa on paljon rennompaa ja jokainen saa olla oma itsensä. Chilessä käyttäisin vastaavassa IT-yrityksessä pukua päivittäin. Pitkää tukkaani ei varmastikaan sallittaisi, eikä työntekijöillä saa olla näkyviä tatuointeja. Arvostan Suomessa sitä, että täällä rekrytoinneissa painaa enemmän ihmisen osaaminen kuin ulkoinen habitus. Chilessä työviikon pituus on keskimäärin myös pidempi, yleensä 45 tuntia viikossa, mutta palkkataso paljon huonompi kuin Suomessa. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Andeilla patikoimassa

Miksi osaat puhua ”epäilyttävän” hyvin suomea?

Heh, kiitos. Ensinnäkin minulla oli vahva tahto oppia suomen kieli alusta lähtien. Chilessä asuessamme varsinaisia kielikursseja ei ollut saatavilla, mutta Suomeen tullessamme kävin heti kolme kurssia. Kotikielenämme on myös nykyisin suomi. Silti uskon, että tärkeintä oppimisessa on tahto ja asenne: Uutta kieltä oppiessa pitää sisäistää se kuten lapsi: kuunnella vain toista ja yrittää ymmärtää sanoma. Ei pidä takertua yksityiskohtiin, tai yrittää verrata sitä mihinkään aiemmin opittuun.

Miten olet sopeutunut Suomeen?

Mielestäni oikein hyvin. En lakkaa ihmettelemästä Suomen kaunista ja puhdasta luontoa. Aiemmassa kotikaupungissani Santiagossa asuu enemmän ihmisiä kuin koko Suomessa. Kaikkialla on taloja, ihmisiä ja liikennettä, ja esimerkiksi työmatkoihin kului päivässä valtavasti aikaa. Lahdessa pyöräilen vartissa töihin ja voin samalla ihailla luontoa ja kuulla lintujen laulua. Se tuntuu vieläkin ihmeelliseltä. Lisäksi rakastan lunta ja vuodenaikojen vaihtelua. Uusin harrastukseni hiihto on vienyt minut mukanaan ja avantouintiakin olen kokeillut! (Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Karhunkierroksella Suomessa

Kerro jotain yllättävää itsestäsi

En tiedä, onko tämä yllättävää, mutta ulkoilun ja liikunnan lisäksi harrastan musiikkia. Chilessä meillä oli bändejäkin kaveriporukalla, mutta Suomessa soittelen lähinnä omaksi ilokseni ja teen musiikkia. Mitään en ole tosin vielä julkaissut…

Yllättävä asia voisi olla myös se, että olen käynyt aktiivisen tulivuoren huipulla. Villarrica on Chilen puolella sijaitseva kerrostulivuori, joka on yksi maailman viidestä tunnetusta tulivuoresta, jolla on aktiivinen laavajärvi kraaterissaan. Kiipesimme tyttöystäväni kanssa vuorelle 2014. Kraaterin pohjalle ei nähnyt kunnolla, mutta kaasuista ja kuumuudesta tunsi laavan läheisyyden. Adrenaliinitasot olivat huipussaan tuolla reissulla, mutta kyllä se kannatti! (Juttu jatkuu kuvan jälkeen)

Villarica-tulivuoren kraaterin reunalla

Kerroit aluksi mistä tulet. Mihin olet menossa tämän haastattelun jälkeen?

Teen pari työjuttua valmiiksi. Sitten päivä onkin pulkassa töiden osalta. Pyöräilen töistä kotiin, ja illalla taidan pistää sukset jalkaan ja lähteä hiihtelemään Salpausselän huikeisiin maisemiin!

***
Teksti: Päivi Tuhkio
Kuvat: Juan Bravo